Pluto och stjärnorna

Pluto-omslag-1Pluto och stjärnorna kan bli en viktig bok för barn och föräldrar som funderar över hörsel och språk. – Dövas TidningPluto och stjärnorna
handlar om Linn. Linn älskar planeter och sitter ofta på skolbiblioteket och läser om universum. Men idag sitter hon i ett väntrum och vill helst av allt komma därifrån.

Linn funderar mycket kring miniplaneten Pluto, och drömmer sig iväg till Pluto när hon inte hör vad pappa och läkaren säger.
Allt förändras när Anna dyker upp. Anna ser Linn med nya ögon och använder teckenspråk. Linns pappa får ny information om teckenspråkets betydelse för språkinlärningen, och öppnar upp för att lära sig teckenspråk.

Pluto och stjärnorna är på många olika sätt en spännande och viktig bok. Den visar ett innanför-perspektiv; hur Linn hanterar kommunikationen i vardagen. Vi ser hur mycket Linn behöver tänka, vara steget före i en auditiv miljö, allt för att koda av, hitta nyckelorden i meningarna hos de som talar.

Pluto och stjärnorna är unik i sitt slag; boken är positiv, brobyggande och identitetsstärkande, en lättläst bok som vänder perspektivet och ger en insiktsfull och lärorik känsla av hur det är att ha en hörselnedsättning.

Pluto och stjärnorna innehåller även pedagogiskt material, i form av:
• Diskussionsfrågor om bokens handling som lämpar sig för mindre eller större grupper.
• Kort fakta om svenskt teckenspråk.
• Länkar till intresseorganisationer, föreningar, verksamheter, myndigheter, grundskolor, teckenspråksutbildningar – alla med inriktning döv – hörsel.
• Länkar till teatrar och tv-program på teckenspråk.
• Webbsidor där man kan prova på teckenspråk.
• Handalfabetet.

Pluto och stjärnorna är illustrerad av Viktor Jäderlund.


Du kan beställa boken direkt från förlaget: Venaröd Förlag
Eller från Adlibris | Bokus

Recension i Dövas Tidning
Artikel i Auris
Artikel i Skånska Dagbladet
Artikel i Lokaltidningen Mellanskåne